Plastové menu

Plasty sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života: nákup naložíme do plastovej tašky, grilovačka sa nezaobíde bez plastových tanierov a príborov, vodu pijeme z plastových fliaš... Žiaľ, mikroplasty prenikli už aj priamo do  nápojov a jedál, ktoré prijímame.

Podľa ostatnej štúdie analytikov z Univerzity Newcastle v Austrálii, bežný človek príjme za týždeň asi 2 000 plastových mikročastíc s hmotnosťou cca 5 gramov. Za mesiac tak človek neúmyselne skonzumuje asi 21 gramov mikroplastov, čo je 250 gramov za rok. Pre lepšiu predstavu: za týždeň „zjeme“ jednu kreditnú kartu, za 3 týždne hrebeň a v priebehu celého mesiaca zubnú kefku!

Ako a v akých množstvách sa plasty dostávajú do ľudského tela?

Možno budete prekvapení, ale hlavným zdrojom plastov je voda - tá z kohútika i balená vo fľašiach. Tu však vedci zaznamenali regionálne rozdiely: vo vode, ktorú konzumujú obyvatelia USA obsahuje dvakrát viac plastov ako voda, ktorú pije Európan. Čo sa týka jedla, je hlavným zdrojom plastových mikročastíc hlavne pivo, soľ a morské mäkkýše. V prípade ovdušia viac mikroplastov vdychujeme v interiéri - predovšetkým kvôli prachu v domácnosti a prítomnosti syntetických textílií.

Doposiaľ zaužívané metódy odstraňovania mikroplastov, ako filtrácia, spaľovanie a zložité oxidačné procesy sú náročné na spotrebu elektrickej energie alebo pri nich vznikajú nežiaduce vedľajšie produkty. Švédski veci preto prišli s novým lacným a netoxickým spôsobom rozkladu mikroplastov, a to pomocou svetla. Ich štúdia je súčasťou projektu CLAIM, ktorého zámerom je vyvinúť malý fotokatalytický prístroj, ktorý by bolo možné osadiť do odpadových vôd a vodných tokov, kde by napomáhal rozkladu mikroplastov na neškodné látky.

Mikroplasty sú v dnešnej dobe všadeprítomné, ich pohyb je nekontrolovateľný a životnosť veľmi dlhá, čím predstavujú globálnu hrozbu pre biosféru. 

Producenti i konzumenti plastov si preto musia uvedomiť, že plastový odpad nezabíja len život v moriach, ale jeho mikročastice sú už aj v nás a stali sa súčasťou nášho jedálnička. Je preto potrebné spojiť sily a zacieliť ich na vyriešenie problému miliónov ton plastov, ktoré rok čo rok zaplavia prírodu. Najlepšie je však začať od seba, uvedomením si vlastnej zodpovednosti.